Nieuwsbrief

Laat je e-mailadres achter voor de nieuwsbrief.

2017

Het plukseizoen 2017 gaat sluiten! U bent op vrijdag 22 en zaterdag 23 september weer welkom in onze pluktuin voor de laatste keer dit jaar.

Fruit te plukken: Alleen frambozen. Daarnaast tomaten en dit jaar ook komkommer en kruiden. Al het fruit en groente is onbespoten

Bloemen te plukken: zonnebloem, cosmea, duizendblad, verbena, dille, veel verschillende soorten dahlias, rode peen, gaura, eenjarige rudbeckia, zinnia, goudsbloem en salvia

Bessen; waar zijn ze goed voor?

Bessen hebben dezelfde eigenschappen als al het andere fruit; vitamines en mineralen in overvloed. Bessen bevatten een hoog percentage 80-90% aan water waardoor het goede dorstlessers zijn, maar ook het caloriegehalte blijft daardoor laag.

Daarbij hebben de vruchten een geneeskrachtige werking:

  • aardbeien; zijn bloedreinigend, ontsmettend, laxerend, vochtafdrijvend en verlagen de bloeddruk. Ze werken goed bij menstruatieproblemen, verschillende vormen van reuma, artritis en jicht.
  • Zwarte bessen; zijn rijk aan vitamine C. Deze blijft ook bij verwerking goed constant en wordt gemakkelijk opgenomen. Zwarte bessen ontgiften, reinigen en bevorderen de spijsvertering. De bessen zijn belangrijk bij bloedarmoede, reuma, oververmoeidheid en ontstekingen.
  • Rode en witte bessen: werken eetlustopwekkend en kunnen dus het beste voor de maaltijd worden gebruikt. Ze werken verlichtend bij koorts.
  • Bosbessen doen het goed bij diarree, oververmoeidheid en nervositeit. Suikerziekte, ontstekingen en spataders kunnen ermee verholpen worden.
  • Bramen zijn bloedreinigend en helpen bij maagklachten en spanningen.
  • Frambozen zijn een uitstekende begeleiding bij kinderziekten. Ze zijn ideaal bij koorts en huisziekten, werken bloedreinigend en helpen tegen vermoeidheid!
  • Kruisbessen worden ingezet bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal of de urinewegen. Ze sterken de lever, helpen bij een teveel aan maagzuur en hebben een sterk reinigende werking bij vetzucht.

Bron: Bessen kweken van Peter Bouwens, 2004